Što je zdrav mikrobiom i kako se brinuti za obnovu crijevne sluznice?

 

Što je zdravi mikrobiom?
 
Jeste li ikada shvatili koliko je mikrobiota crijeva važna za naš organizam? I imate li uopće ideju o tome kako mikrobiom izgleda u našem tijelu, od čega se sastoji i zašto bismo ga trebali održavati zdravim? U našem članku ovaj put bavimo se upravo temom zdravog mikrobioma i brigom za obnovu crijevne sluznice, što je od važnog značaja za naš zdrav organizam i njegovo funkcioniranje. U literaturi ćemo naići i na pojmove mikrobiote i mikrobioma.
 
Nekoliko činjenica o mikrobiomu za početak:
 
  • na formiranje mikrobioma utječe rođenje, a najvažniji razvoj odvija se u prve 3 godine života
  • dojenje je važan faktor za formiranje zdravog mikrobioma
  • Raznolikost sastava crijevnog mikrobioma utječe na naše okuse, imunološke reakcije, zdravlje i našu psihu
  • težina ovog organa procjenjuje se na 1,5-2 kg
  • čovjek funkcionira kao jedan superorganizam čiji je metabolizam kombinacija mikrobnih i ljudskih svojstava
  • živimo u simbiozi s mikroorganizmima koji proizvode i daju nam ono što nam je potrebno za preživljavanje
  • mogu proizvoditi molekule slične lijekovima i sudjelovati u proizvodnji nekih vitamina

Što je mikrobiom i gdje se nalazi?

Izraz mikrobiom prvi je put upotrijebio dobitnik Nobelove nagrade Joshua Lederberg 2001. godine. To uključuje ne samo bakterije, već i gljivice, parazite i viruse. Kod zdrave osobe mirno koegzistiraju, zajedno tvoreći mikroklimu pojedinih organa i živeći u simbiozi. Njihova najveća količina nalazi se u tankom i debelom crijevu, međutim, imamo mikrobiome u cijelom tijelu. Oni čak djeluju kao kontaktna točka s vanjskim svijetom. Bilijuni mikrobnih bakterija žive na našoj koži, nosu, crijevima, respiratornom traktu ili uro-genitalnom traktu.

Mikrobiom se počeo nazivati posljednjim otkrivenim ljudskim organom jer igra niz ključnih uloga u podupiranju nesmetanog svakodnevnog funkcioniranja ljudskog tijela. Čak se ispostavlja da pravilno funkcionirajući mikrobiom igra važnu funkciju ne samo u prevenciji, već i u liječenju nekih bolesti. Ne kaže se uzalud da većina imunološkog sustava boravi u crijevima, a istraživanja pokazuju da ga samo jedan sloj stanica odvaja od mikrobiote. To jest, ova dva sustava su vrlo usko povezana i rade u simbiozi, stoga, ako jedan uspije, drugi je također zdrav. Na isti način postoji izravna veza između naših crijeva i mozga. 
 
Funkcioniranje mikrobioma utječe na širenje živčanih impulsa i, kada je pravilno naseljeno, potiče proizvodnju neurotransmitera. Većina neurona koji nisu u našem mozgu nalaze se u crijevima. Neuroni u crijevima umiru mnogo ranije od onih u mozgu i stoga igraju moguću ulogu u neurodegenerativnim procesima.

Ako je ta ravnoteža poremećena, uzrokovana zaraznim bolestima, nekom prehranom ili dugotrajnom uporabom antibiotika ili drugih lijekova koji uništavaju te dobre bakterije, dolazi do disbioze koja zaustavlja te normalne interakcije. Kao rezultat toga, tijelo može postati osjetljivije na bolesti.


Uloga mikrobioma za ljudsko zdravlje
  • Potiče imunološki sustav

  • Razgrađuje potencijalno otrovne spojeve u hrani

  • Sintetizira određene vitamine i aminokiseline, uključujući vitamine B i vitamin K

  • Svojim probavnim enzimima pomaže u razgradnji složenijih ugljikohidrata kao što su škrob i vlakna, koja u velikim količinama nisu lako probavljiva

  • Pruža zaštitu od patogenih organizama koji uđu u tijelo, na primjer, pijenjem ili jedenjem kontaminirane vode ili hrane

  • Blagotvorno djeluje na zdravlje srca i  mnoge druge stvari

  • Potiče stvaranje endorfina koji podržavaju dobro raspoloženje
 
Kvaliteta našeg crijevnog mikrobioma stvara se tijekom života i na nju utječu brojni čimbenici. U  u prvim godinama života važni čimbenici za razvoj mikrobioma su porođaj i dojenje, kasnije prehrana, oksidativni stres i slično. Svaka osoba ima potpuno jedinstvenu mrežu mikroflore, koja je izvorno određena njihovom DNK. Međutim, tijekom generacija smanjuje se broj mikroorganizama koje ugošćujemo.

Što remeti pravilno funkcioniranje mikrobioma?

Brojni vanjski i unutarnji čimbenici utječu na funkcioniranje mikrobioma. Može ga poremetiti promjena prehrane, veliki stres ili dugotrajni psihički problemi. Njegovom pravilnom funkcioniranju posebno pridonosi cjelokupni način života. U  ljudi koji su često izloženi stresu i  susreću se s raznim psihološkim poteškoćama, vjerojatnije je da će doći do poremećaja mikrobioma. Na mikrobiom uvelike utječu i higijena. Najveća opasnost za naš mikrobiom je gubitak raznolikosti.
 
Česti unos krute hrane s velikom količinom ugljikohidrata želudcu je težak orah. U tom slučaju neprobavljeni komadići hrane također dospijevaju u crijeva, a bakterije koje pritom nastaju negativno utječu na ukupnu distribuciju mikroorganizama u crijevu. Povećan udio patogenih mikroorganizama uzrok je disbioze i prekomjernog razmnožavanja mikroorganizama koji izlučuju toksične tvari koje kroz stijenku crijeva mogu dospjeti u organizam i uzrokovati njegovu neravnotežu.
 
Najčešće bolesti za koje je dokazano da su povezane s poremećajem crijevnog mikrobioma:
  • pretilost
  • kožne bolesti
  • autizam
  • astma
  • depresije i kronični umor
  • probavni problemi
  • Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest

Dakle, kako održati zdravim crijeva i  crijevnu sluznicu? Savjeti za obnavljanje mikrobioma

    • Hranite se raznoliko i zdravom hranom. Ako želite ojačati svoj mikrobiom uključite u prehranu raznovrsnu hranu. Prije izuma hladnjaka 1927. godine ljudi su hranu čuvali fermentacijom (mlijeko i povrće). Crijeva će vam biti zahvalna redovitim unosom mahunarki i voća koje sadrži mnogo vlakana i koja je bogata rastom zdravih bifidobakterija. Opskrba hranom od cjelovitog zrna, orašastim plodovima i  povećana količina biljne hrane u vašoj prehrani. Fermentirane namirnice poput jogurta, kefira, ali i kiselog kupusa zahvaljujući zdravim bakterijama štite naš probavni sustav od upala ili kroničnih bolesti. Za probleme s mlijekom možete probati kefir od kozjeg mlijeka. Kefiran - heteropolisaharid - jedinica glukoze-galaktoze - koju proizvode mnogi sojevi laktobacila ima antitumorsko, antifungalno, antibakterijsko djelovanje i pomaže u regulaciji imunološkog sustava.

    • Izbjegavajte antibiotike. Antibiotici djeluju tako da ubijaju sve bakterije, što ih čini vrlo učinkovitima u liječenju bolesti, ali vrlo lošima za vaš mikrobiom. Antibiotik ne može razlikovati dobre crijevne bakterije od loših pa su za crijevnu sluznicu najveći neprijatelji. Ako ste već prisiljeni s vremena na vrijeme uzimati antibiotike, nemojte zaboraviti dodati probiotike koji su puni živih bakterija koje će pomoći da se u vašim crijevima razviju posebno dobre vrste bakterija.
    • Probiotici također uključuju polifenole iz biljnih namirnica, koji hrane naše crijevne bakterije. Možemo ih pronaći u crnom grožđu, naru ili maslinovom ulju.
    • Konzumirajte probiotike u obliku prirodnih vrsta vlakana. Oni su, raspadanjem u debelom crijevu, uključeni u rast zdravih bakterija. Zahvaljujući tome pomaže u održavanju odgovarajuće razine kolesterola i smanjenju brzog porasta šećera u krvi. Za žene se preporučuje dnevna doza od 25g, a za muškarce - 38g. Bez dovoljne opskrbe, bakterije koje žive u našem mikrobiomu ne mogu proizvesti dovoljno masnih kiselina kratkog lanca koje djeluju protuupalno. Probavljanjem vlakana u crijevu se izlučuje tvar nazvana "mucin", koja jača zidove krvnih žila, zahvaljujući kojima ih štiti od puknuća tako da sadržaj crijeva ne uđe u okolno okruženje.
  • Primjeri i vrste vlakana:

    • Vlakna topiva u vodi: agrumi, jagode, ribiz (osobito crni), maline, borovnice, jabuke, kruške, šljive, marelice, banane, leća, soja, zob i zobene pahuljice, grah, zeleni mung grah, slanutak, smeđa riža, mrkva, korabica, krumpir, sjemenke lana, orašasti plodovi, sušeno voće (marelice, šljive, brusnice i dr.)
    • vlakna netopiva u vodi: pšenica, raž, ječam, kukuruz, povrće, orasi, uljarice
  • Smanjite unos masti i masne, pržene, duboko pržene, pečene hrane i hrane s roštilja
  • Ograničite unos začinjene i iritantne hrane
  • Krećite se, provodite vrijeme na svježem zraku i budite u psihičkoj ravnoteži!

Važno je uočiti znakove bolesti u povoju i prije nego što postanu očiti, kada bolest još nije buknula i naučiti živjeti zdravo. Svi mi u sebi imamo viruse, bakterije, gljivice i parazite, važna je ravnoteža između organizma i našeg imuniteta.

 

Pogledajte proizvode iz naše ponude za podršku zdravom mikrobiomu:

Zinzino ZinoBiotic+ sadrži mješavinu 8 prirodnih vrsta vlakana koja razgradnjom u debelom crijevu sudjeluju u rastu zdravih bakterija.

Eliksir kurkume je 3x fermentirani kondenzirani oblik ekstrakta rizoma kurkume. Osnova eliksira je ekstrakt kombuche koji potiče bržu apsorpciju aktivnih tvari u organizam.

Triphala je jedan od najjačih preparata za čišćenje ne samo probavnog sustava, već cijelog organizma. Izvori:

Važno je uočiti znakove bolesti u povoju i prije nego što postanu očiti, kada bolest još nije buknula i naučiti živjeti zdravo. Svi mi u sebi imamo viruse, bakterije, gljivice i parazite, važna je ravnoteža između organizma i našeg imuniteta.

 

Pogledajte proizvode iz naše ponude za podršku zdravom mikrobiomu:

Zinzino ZinoBiotic+ sadrži mješavinu 8 prirodnih vrsta vlakana koja razgradnjom u debelom crijevu sudjeluju u rastu zdravih bakterija.

Eliksir kurkume je 3x fermentirani kondenzirani oblik ekstrakta rizoma kurkume. Osnova eliksira je ekstrakt kombuche koji potiče bržu apsorpciju aktivnih tvari u organizam.

Triphala je jedan od najjačih preparata za čišćenje ne samo probavnog sustava, već cijelog organizma. Izvori:

Trustpilot