Bakrene čaše, šalice, boce i posuđe
Bakar blagotvorno djeluje na probavni trakt, potiče moždanu aktivnost, regulira krvni tlak, snižava kolesterol, pomaže bržem zacjeljivanju rana, donosi ublažavanje boli. Da biste iskoristili ljekovitu moć ovog metala, počnite piti vodu iz bakrene čaše ili bakrene šalice. Bakreno posuđe poput čaša, boca, vrčeva i šalica sada su pronašla popularnost i u tradicionalnoj Ajurvedi i gastronomiji.
Kako koristiti bakreno posuđe:
Bakar je poznat po svojim antibakterijskim i antimikrobnim ili antivirusnim svojstvima. Navečer napunite hladnom vodom i ostavite da bakrena šalica stoji preko noći. Ujutro, odmah nakon buđenja, pijte vodu. Bakar je jedan od mekših materijala i stoga se preporučuje pažljivije tretiranje posuđa. Pazite da ne pretjerate s količinom vode tijekom dana jer tijelo može prihvatiti samo ograničenu količinu minerala.
Kako se brinuti o bakrenoj čaši i boci za vodu:
Bakreno posuđe s vremenom mijenja svoj izgled, ali uz pravilno održavanje pomoći ćete dužem vijeku trajanja. Pazite da ih ne perete kemijskim deterdžentom i grubom spužvicom, tako se postupno ljušti bakar s površine. Umjesto toga, iscijedite pola limuna u posuđe i pobrinite se da sok dospije na svaki dio istog. Nakon nekoliko minuta jednostavno isperite čistom vodom.
Za čišćenje jezika u ponudi možete pronaći i bakrene strugače.
Pogledajte više o temi: Ajurveda
Kako se izrađuju bakreni proizodi:
Kako se voda ponađa u bakrenoj posudi?
Zašto koristiti samo hladnu/mlaku vodu:
Osjetljivost na temperaturu: Bakar je visoko vodljiv materijal, što znači da može brzo prenijeti toplinu. Kada sipate topli napitak u bakrenu čašu, čaša se sama zagrijava, što otežava držanje i povećava rizik od opeklina ili nelagode.
Promjena okusa i kvalitete: Bakar je reaktivni metal koji može komunicirati s različitim tvarima, uključujući kiseline prisutne u pićima. U kontaktu vrućih tekućina s bakrom postoji mogućnost kemijske reakcije koja može promijeniti okus i kvalitetu pića.
Bakar je esencijalni mineral koji je našem tijelu potreban u tragovima. Međutim, prekomjerni unos bakra može dovesti do toksičnosti bakra, što dovodi do simptoma kao što su mučnina, povraćanje i oštećenje jetre. Dok koristite bakrene čaše u kratkom trajanju ili povremeno ne može uzrokovati štetu, dugotrajno ili često izlaganje toplim napitcima u bakrenim čašama može povećati rizik od toksičnosti bakra.
Kako biste osigurali svoju sigurnost i kvalitetu pića, preporučljivo je koristiti bakrene šalice samo za hladna pića ili pića sobne temperature. Ako više volite tople napitke, najbolje je da se odlučite za šalice izrađene od materijala posebno dizajniranih za uporabu na visokim temperaturama, kao što su keramika ili staklo otporno na toplinu.