Ajurvedski recepti za zimu
Hladni zimski mjeseci sa svojim dugim, mračnim večerima mogu nas učiniti potištenima i čeznuti za prvim zrakama proljetnog sunca. Hladno vrijeme također može učiniti da se osjećate zategnuto i tromo. Želite li spriječiti "zimski blues" i pripremiti se za sljedeću proljetnu sezonu, u svoju prehranu uvrstite ispravne namirnice.
Jedan od načina da to učinite je odabir sastojaka s gorkim i oporim okusom kako bi se pospješilo redovito izlučivanje i smanjila zimska stagnacija. Topla i kisela, fermentirana hrana također su izvrsne opcije, jer mogu probuditi hladan želudac, poboljšati cirkulaciju i potaknuti metabolizam.
Fermentirana hrana, poput ukiseljenog povrća, tradicionalno je bila raširenija zbog ograničene dostupnosti svježih proizvoda. Ove je namirnice lako pripremiti kod kuće i mogu podržati rad žučnog mjehura i jetre te pomoći u ispiranju probavnih enzima.
Kako bismo maksimalno uživali u zimskim mjesecima, važno je u prehranu uključiti laganiju i topliju hranu poput ljute i začinjene hrane te fermentirane hrane kako bismo se pripremili za nadolazeću proljetnu sezonu.
Za vas smo prikupili naše najpopularnije ajurvedske recepte koji će vas zajamčeno ugrijati tijekom najhladnijih mjeseci:
- Cimet zobena kaša s bademima i napitak od badema
- Butternut tikva kuhana na pari
- Kruh od bundeve
- Juha od kupusa
- Curry od slanutka s lisnatim povrćem
Cimet zobena kaša s bademima i napitak od badema
Sastojci:
- 2 žlice badema
- 1/4 žličice kardamoma
- 1/4 žličice cimeta
- 1 žličica gheeja
- 1 žličica javorovog sirupa
- 1 šalica napitka od badema
- 1/2 šalice zobenih pahuljica
Postupak:
1. Bademe namočite u vodi preko noći i ujutro ih ogulite. Sameljite ih zajedno sa zobenim pahuljicama.
2. U lonac stavite smjesu zobenih pahuljica i sve začine. Koristimo dvostruku ili trostruku količinu napitka od badema ovisno o stupnju isušenosti tijela.
3. Uz neprestano miješanje zakuhajte smjesu. Smanjite temperaturu na lagano kuhanje i kuhajte dok ne omekša, na kraju dodajte ghee maslac.
Prednosti:
Ova kremasta zobena kaša ugodan je i hranjiv zimski doručak koji će vas držati sitima do ručka. Prema drevnom ajurvedskom tekstu pod nazivom "Ashtanga Hrdayam" preporučuje se konzumacija vrućih žitarica s mlijekom jer pomaže našem tijelu da bude dovoljno fleksibilno. Ova kaša može pomoći u prekrivanju vaših suhih membrana sluzi, podmazivanju vaših nosnih prolaza, pluća i probavnog trakta, uključujući debelo crijevo.
Butternut tikva kuhana na pari
Sastojci:
- 1 žličica gheeja
- 1/4 žličice kumina
- 1/4 žličice sjemenki kima
- 1/4 žličice sjemenki komorača
- 1/4 žličice ajwain sjemenki
- 1/4 žličice sjemenki piskavice
- 8-10 listova curryja
- 1-1,5 cm komad đumbira
- 1 luk
- 2 šalice butternut tikve
- 1/4 žličice kurkume u prahu
- Prstohvat ajurvedske crne soli
- Prstohvat cilantra (po želji)
- Sjemenke nara (po želji)
Postupak:
1. Zagrijte 1 žličicu gheeja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte 1/4 žličice svake od ovih sjemenki: kima, komorača, ajwaina i piskavice - ili naše mješavine Agni Queen.
2. Promiješati i pržiti sjemenke dok ne osjetimo intenzivan miris, obično 10-15 sekundi. Vrlo je važno dobro izmiješati začine kako ne bi zagorjeli. Dodajte 8 do 10 listova curryja i komadić đumbira (oguljenog i naribanog) od 1-1,5 cm i kuhajte 5-10 sekundi. Dodajte jednu sitno nasjeckanu glavicu luka i kuhajte 3 do 4 minute.
3. Dodajte dvije šalice oguljene i kockice butternut tikve, 1/4 žličice kurkume i ayurvedske crne soli po ukusu. Kuhajte, miješajući, dok butternut tikva ne omekša dovoljno da je možete rezati žlicom - obično 15 do 20 minuta.
Po želji, gotovo jelo možemo ukrasiti korijanderom i sjemenkama nara. U ovom ukusnom receptu možete uživati s tortiljama ili rižom i lećom po izboru.
Prednosti:
Zahvaljujući svojoj jarko narančastoj boji, butternut tikva ima mnogo moćnih antioksidansa, uključujući vitamin C, vitamin E i beta-karoten. Antioksidansi pomažu spriječiti ili usporiti oštećenje stanica i smanjiti upalu, što može smanjiti rizik od nekoliko kroničnih bolesti. Začini koji se koriste u pripremi ovog jela potiču našu "probavnu vatru" da iskoristimo što više nutrijenata iz bundeve.
Kruh od bundeve
Sastojci:
- 2 žličice mljevenog korijandera
- 700-800 g bio integralnog brašna od pira (ovisno o vlažnosti bundeve)
- 20-30 g svježeg ORGANSKOG kvasca
- 300 ml mlake vode
- 1 žličica začina za latte kurkumu
- 1 žlica Sharkara šećera
- 2-3 žlice crne soli
- 300 g bundeve
- 100 g mrkve
- 60 g prženih mljevenih lješnjaka
- ghee za podmazivanje posude
Postupak:
1. Kvasac razmutiti u maloj posudi u mlakoj vodi i pomiješati sa šećerom i malo brašna. Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 15 minuta.
2. S preostalim brašnom pomiješajte sol i korijander. Dodajte dizano tijesto i žustro miješajte dok ne postane glatko i podatno. Tijesto je gotovo kada se odmakne od ruba posude i više nije ljepljivo. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 30 minuta na toplom mjestu bez propuha.
3. U međuvremenu bundevu operite, ogulite, izvadite sjemenke i naribajte pulpu. Bundevu je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi. Operite i naribajte mrkvu. Bundevu i mrkvu pomiješajte s prženim mljevenim lješnjacima.
4. Naribano povrće postupno umiješajte u dizano tijesto. Po potrebi dodajte malo speltinog brašna. Tijesto ne smije biti ljepljivo, ali ne smije biti ni pretvrdo.
5. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže još sat vremena dok se ne udvostruči. Opet lagano premijesiti i oblikovati štrucu. Pogaču od bundeve stavite na namašćen i pobrašnjen lim ili papir za pečenje. Štrucu prerezati i prekriti i ostaviti da se diže još 20-30 minuta.
6. Peći u pećnici na 200°C cca. 50-60 minuta. Po potrebi izvadite kruh iz lima za pečenje i isprobajte lupkanjem po donjoj strani kruha, a po potrebi zapecite još par minuta ili ostavite u toploj pećnici.
7. Ostavite kruh da se ohladi.
Prednosti:
Bundeve dolaze u mnogim varijantama, bojama i oblicima i kultno su povrće jeseni i zime. Nudi širok izbor ukusnih mogućnosti pripreme i ne čudi što su bake znale najbolje iskoristiti ovo svestrano povrće. Bundeva je puna nutrijenata poput beta-karotena, vitamina B, magnezija, kalcija, željeza, fosfora i silicijevog dioksida. Također ima povoljan omjer natrija i kalija. Jela od bundeve idealna su za osobe s Vata ili Pitta tipom.
Juha od kupusa
Sastojci:
- 1/4 žličice mješavine začina Trikatu Churna
- 4 šalice nasjeckanog kupusa
- 1/4 šalice stabljike celera
- 1/4 žličice curry papra
- 1 češanj češnjaka, ili naše paprike Asafoetida
- 1/4 žličice svježeg peršina
- 1/2 žličice soli
- 1 luk
Postupak:
Dodajte sve sastojke u veliki lonac. Dodajte toliko vode da prekrije povrće. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i poklopite. Kuhajte 45 minuta ili dok povrće ne omekša.
Prednosti:
Uz ovu laganu i zasitnu juhu zajamčeno ćete osvježiti svoje tijelo. Kuhani kupus nije samo nježan i sladak, već je i odličan čistač i ukusan dodatak svakoj dijeti. Nakon uživanja u slavljima i društvenim događanjima, ponekad čeznete za jednostavnijom i čišćom hranom. Pročišćavajuća juha od kupusa savršeno je rješenje za uspostavljanje ravnoteže i pripremu za proljetne mjesece.
Curry od slanutka s lisnatim povrćem
Sastojci:
- 1 šalica slanutka
- 250 g lisnatog povrća
- 1 čajna žličica Relaxed Vata mješavine začina
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica sjemena gorušice
- 1/2 žličice kumina
- 1 rajčica
- 1 luk
Postupak:
1. Slanutak namočite preko noći. Nakon što se ocijedi, prokuhati. Uklonimo sapunasti film koji postupno pluta na vrhu. Dodajte 1/2 glavice luka i 1/2 soli.
2. U drugi lonac nasjeckajte povrće i prokuhajte. Od začina i žličice vode pripremite gustu začinsku pastu. Preostali luk i češnjak sitno nasjeckajte. Na ulju u tavi popržite sjemenke gorušice i kumin dok ne počnu pucati.
3. Dodajte začinsku pastu i rasporedite. Dodajte luk. Nakon minute dodajte češnjak. Nakon trideset sekundi dodajte lisnato povrće.
4. Slanutak kuhati cca. sat vremena dok ne omekša, zatim ocijediti i dodati slanutak povrću i posoliti. Kuhajte ih zajedno još nekoliko minuta.
Prednosti:
Slanutak može biti teško probavljiv za neke ljude zbog visokog sadržaja proteina i smatra se sastojkom koji pomaže u jačanju opuštenih tkiva. S visokim sadržajem ljutih začina i kombinacijom mahunarki i povrća, ovo je jelo posebno osmišljeno kako bi se usredotočilo na smirivanje Kapha doshe.
Jeste li pronašli inspiraciju u članku? Dijeljenjem ovog članka pomoći ćete nam da ove zdrave recepte za zimnicu približimo što većem broju ljudi :)
Saznajte sve o AJURVEDI
Za kraj, 3 brza ajurvedska savjeta za zimu
- Naglasite zagrijavajuću hranu: tijekom zime važno je fokusirati se na toplu i hranjivu hranu, poput juha, variva i pečenog povrća. Začini poput đumbira, cimeta i kurkume također mogu poboljšati cirkulaciju i zagrijati tijelo.
- Ostanite hidrirani: Unatoč hladnom vremenu, važno je ostati hidrirani zimi. Pijte puno tople vode, biljnih čajeva i juha kako biste održali tijelo hidriranim i spriječili prehladu i gripu.
- Prakticirajte brigu o sebi: Zima može biti vrijeme povećanog stresa i smanjene razine energije. Kako biste to spriječili, odvojite vrijeme za vježbe samonjege poput joge, meditacije i masaže kako biste uravnotežili svoje tijelo i um. Razmislite o ajurvedskoj masaži uljem kako biste umirili kožu i pospješili cirkulaciju.